HomeSleutelmomentenKinderenIk heb al kinderen
Kinderen

Ik heb al kinderen

Opgroeiende kinderen leren spelenderwijs met geld omgaan, tot ze klaar zijn om zelf met ‘echt geld’ aan de slag te gaan. Maar wat is nu de ideale leeftijd om een zichtrekening te openen?

Daarvoor bestaat er geen wettelijke bepaling. Alles hangt eigenlijk af van het feit of uw kind tot de zogenaamde ‘jaren van onderscheid’ is gekomen. Dat wil zeggen: als uw kind zich bewust is van zijn daden en de mogelijke gevolgen ervan. Algemeen wordt aangenomen dat dit rond de leeftijd van 12 jaar is. Een minderjarige kan niet zelf een zichtrekening openen. Dat is de rol van de ouders of de wettelijke voogd.

Omdat uw kind via die rekening de kans krijgt geld te leren beheren, kan het ook een eigen bankkaart krijgen. Ook mobiel of via de pc bankieren behoren dan tot de mogelijkheden. Daar horen dan wel de nodige beperkingen bij:

  • Er bestaat een bepaald plafondbedrag per dag en per maand voor het afhalen van cash geld. Ook op overschrijvingen tussen spaar- en zichtrekening staat er een limiet.
  • U kunt een oogje in het zeil houden via de rekeninguittreksels of via uw eigen pc-banking.
  • Uw kind kan niet onder nul gaan.

Naast het feit dat u uw kind leert zijn geld  beheren, hebt u zelf natuurlijk ook een budget uit te werken. Opgroeiende kinderen hebben nu eenmaal zorgen en ruimte nodig. En dat is helaas niet gratis:

  • Aanpassingen aan uw huidige woning: groeit uw kind als kool en moet uw woning daaraan aangepast worden? Handen uit de mouwen en renoveren maar!
  • Verhuizen naar een nieuwe woning: groeit uw kind als kool en barst uw huidige woning uit haar voegen? Ander, groter en beter is dan het motto! Hand in hand met een bank die weet waar u nood aan hebt, uiteraard.
  • Nieuwe auto: opgroeiende kinderen hebben ook onderweg ruimte nodig. Een groter en meer praktisch model kan dan van pas komen. Bij ons vindt u snel de autolening die bij u past.
  • Denken aan toekomst: zorgen voor uw kind, dat doet u niet alleen vandaag. Morgen en overmorgen tellen evenzeer, net als de iets verdere toekomst. Stel die van uw kind wat veiliger, door te sparen of te beleggen.