HomeSleutelmomentenPensioenIk ben 50-plusser en mijn pensioen komt dichterbij
Pensioen

Ik ben 50-plusser en mijn pensioen komt dichterbij

Ook al duurt het nog even voor u in de buurt van uw pensioenleeftijd komt en denkt u daar waarschijnlijk liever niet aan, toch onderneemt u beter nu al aan een aantal stappen. Als gepensioneerde moet u het namelijk met een pak minder stellen dan in uw leven als werknemer, zelfstandige of ambtenaar.

Hoeveel dat dan precies is, hangt af van de volgende factoren:

  • Wettelijk pensioen: Volgens cijfers van de OESO bedraagt het wettelijk pensioen van een Belgische werknemer gemiddeld 63,7% van het laatste nettoloon. Gemiddeld betekent dat dat een werknemer in loondienst 1.100 euro bruto krijgt, voor een zelfstandige is dat 900 euro bruto. Hoeveel u effectief krijgt, hangt af van het aantal jaren dat u werkt, het bedrag van de lonen die u ontvangt, en uw statuut (arbeider, bediende, zelfstandige, ambtenaar). Voor een volledig pensioen moet u een loopbaan van 45 jaar kunnen bewijzen. Voor werknemers verloopt dat quasi automatisch, vooral zelfstandigen dienen alles goed bij te houden.
  • Aanvullend pensioen: Sommige werkgevers bieden een pensioenspaarplan (groepsverzekering) aan als extralegaal voordeel. Dit geldt dus niet voor iedereen. Behoort dit niet tot uw salarispakket? Het kan verstandig zijn om even bij uw werkgever na te gaan wat mogelijk zou zijn. Bent u zelfstandig? Omdat een zelfstandige minder sociale bijdragen betaalt, is het pensioen van een zelfstandige doorgaans kleiner dan in andere arbeidsstelsels. Denk dan zeker na over aangepaste en fiscaal voordelige oplossingen zoals een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen, of een individuele pensioentoezegging voor bedrijfsleiders als u uw zelfstandige activiteit via een vennootschap uitoefent. Bekijk en bespreek het nodige met de persoon die uw boekhouder of accountant.
  • Individueel pensioensparen: geschrokken van bovenstaande cijfers? U hoeft niet te panikeren. U kunt er namelijk zelf eenvoudig voor zorgen dat uw levensstandaard niet drastisch naar beneden hoeft te gaan na uw pensioen. Via individueel pensioensparen bouwt u een kapitaal voor uw pensioen én profiteert u tegelijk van mooie belastingvoordelen. U kunt instappen op een pensioenspaarplan tot en met het jaar waarin u 64 wordt. Om optimaal te kunnen profiteren van fiscale voordelen stapt u best in vóór uw 55ste, maar zoals het spreekwoord het zegt: beter laat dan nooit!

Om uw uitkering extra aan te vullen is er natuurlijk nog het individuele sparen. Ook al geniet u daarbij geen belastingvoordeel, blijft periodiek sparen een slimme manier om aan uw toekomst te denken.

De wettelijke pensioenleeftijd in België ligt (voorlopig nog) op 65 jaar. U bent echter niet verplicht op pensioen te gaan: als u graag aan de slag blijft, kunt u daar gerust voor kiezen – als uw werkgever daar voor open staat, natuurlijk. Zelfstandigen kunnen zelfs doorgaan zo lang ze willen. Ziet u het niet zitten om tot uw 65ste te werken? Ook vervroegd op pensioen gaan kan. Dat heeft dan wel invloed op uw uitkering, aangezien uw loopbaan dan (wellicht) korter is dan de vereiste 45 jaar voor een volledige uitkering. Doe vooral het nodige opzoekingswerk hiervoor.