HomeSleutelmomentenPensioenIk ga nog lang niet met pensioen, maar kijk al vooruit
Pensioen

Ik ga nog lang niet met pensioen, maar kijk al vooruit

Ook al duurt het nog heel wat jaren voor u nog maar in de buurt van uw pensioenleeftijd komt, toch is het essentieel daar nu al aan te denken. Als gepensioneerde moet u het namelijk met een pak minder stellen dan in uw leven als werknemer, zelfstandige of ambtenaar.

Hoeveel dat dan precies is, hangt af van de volgende factoren:

  • Wettelijk pensioen: Volgens cijfers van de OESO bedraagt het wettelijk pensioen van een Belgische werknemer gemiddeld 63,7% van het laatste nettoloon. Gemiddeld betekent dat dat een werknemer in loondienst 1.100 euro bruto krijgt, voor een zelfstandige is dat 900 euro bruto. Hoeveel u effectief krijgt, hangt af van het aantal jaren dat u werkt, het bedrag van de lonen die u ontvangt, en uw statuut (arbeider, bediende, zelfstandige, ambtenaar). Voor een volledig pensioen moet u een loopbaan van 45 jaar kunnen bewijzen. Voor werknemers verloopt dat quasi automatisch, vooral zelfstandigen dienen alles goed bij te houden.
  • Aanvullend pensioen: Sommige werkgevers bieden een pensioenspaarplan (groepsverzekering) aan als extralegaal voordeel. Dit geldt dus niet voor iedereen. Behoort dit niet tot uw salarispakket? Het kan verstandig zijn om even bij uw werkgever na te gaan wat mogelijk zou zijn. Bent u zelfstandig? Denk dan zeker na over aangepaste en fiscaal voordelige oplossingen zoals een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen, of een individuele pensioentoezegging voor bedrijfsleiders als u uw zelfstandige activiteit via een vennootschap uitoefent. Bekijk en bespreek het nodige met de persoon die uw boekhouder of accountant.
  • Individueel pensioensparen: geschrokken van bovenstaande cijfers? U hoeft niet te panikeren. U kunt er namelijk zelf eenvoudig voor zorgen dat uw levensstandaard niet drastisch naar beneden hoeft te gaan na uw pensioen. Via individueel pensioensparen bouwt u een kapitaal voor uw pensioen én profiteert u tegelijk van mooie belastingvoordelen. Hoe vroeger u daarmee begint, hoe groter het kapitaal is dat u bij uw pensioen hebt opgebouwd.

Om uw uitkering extra aan te vullen is er natuurlijk nog het individuele sparen. Ook al geniet u daarbij geen belastingvoordeel, blijft periodiek sparen een slimme manier om aan uw toekomst te denken.