Renoveren

Vlot verbouwen

Veel mensen onderschatten de impact van verbouwen op hun budget en hun levenskwaliteit. Als u van plan bent het verbouwavontuur aan te gaan, lees dan zeker onderstaande tips om er zo goed mogelijk door te komen.

1. Weet wat u wilt, wat nodig is en wat mogelijk is

Voor u begint met het plannen en het nodige cijferwerk, moet u weten welke richting u uit wilt. En kunt, want het kan goed zijn dat uw plannen niet uitvoerbaar zijn. U wilt graag uw badkamer boven, uw keuken vooraan of een dakterras waar er nog geen is? Dat is soms niet mogelijk omwille van praktische of wettelijke redenen. Zoek dus de nodige informatie op, voor u aan de creatieve invulling begint. Check ook of de basis goed zit. Mogelijk liggen er gas- of waterleidingen in de weg, of net geen waar er wel zouden moeten komen. Plant u structurele veranderingen, zoals het weghalen van dragende muren? Weet dan dat u een architect onder de arm moet nemen. Dat alleen al heeft een flinke invloed op planning en budget.

Van zodra u een goed idee hebt wat er praktisch kan, kunt u beginnen aan uw creatieve toets. Tijdschriften en websites die gespecialiseerd zijn in interieur en decoratie kunnen daarbij een grote hulp zijn. Stel eventueel een moodboard op, waar u alle leuke ideeën bij elkaar sprokkelt. Zo krijgt u snel een idee van waar u naartoe wilt. Bekijk daarbij zeker of er voor bepaalde elementen goedkope(re) of creatievere alternatieven zijn. Echt geen idee van wat u wilt? Interieurspecialisten genoeg om u te helpen…al durft dat mee te wegen op uw budget.

2. Stel een budget op (en hou u er aan)

Nu u een idee hebt van wat u wilt, kunt u beginnen aan het cijferwerk. Hoe veel wilt u spenderen aan uw renovatie, en hoe veel kunt en wilt u daar zelf van bekostigen? Een bepalende factor voor uw uiteindelijk budget is de vraag of u werkt met een aannemer, en met andere vakmensen. Als dat het geval is, kijk en vergelijk dan zeker. U hoeft niet meteen tientallen mensen of bedrijven aan te schrijven, een vier à vijf offertes opvragen is ruim voldoende. Hou bij uw selectie rekening met twee factoren: kies voor mensen bij u uit de buurt, want dat houdt de transportkosten en dus het budget lager, en check de referenties die ze krijgen van klanten waarmee ze voordien werkten.

Om uw budget zo laag mogelijk te houden, kunt u best zo veel mogelijk zelf de handen uit de mouwen steken. Op voorwaarde dat u handig bent, natuurlijk. En dat u voldoende gekwalificeerd bent om het werk in kwestie uit te voeren – niet iedereen kan een dak vervangen of een verwarming installeren. Kijk ook uit naar energiezuinige oplossingen. Daarvoor kunt u doorgaans genieten van bepaalde subsidies. Uw energiefacturen zullen in de toekomst meteen een pak lichter uitvallen.

Andere budgettips: Probeer eventueel bestaande elementen te ‘recycleren’ in uw hernieuwde kamer of woonst. Laat uw interieursmaak ook niet met u op de loop gaan. De hipste designkranen en exotische muurtegels zijn erg aanlokkelijk, maar zijn ze ook echt nodig?

Hebt u nu een goed idee van uw budget? Neem dan voor de zekerheid een beetje marge. U weet tenslotte nooit of er onvoorziene zaken de kop op steken… En vooral: ga niet boven uw finaal budget. U hebt het uiteindelijk opgesteld met een reden!

3. Stel een planning op (en volg ze nauwgezet op)

Verbouwen brengt gewoonlijk een bepaald niveau van stress met zich mee. Verlicht de impact op uw zenuwsysteem door een duidelijke planning op te stellen. Met een goed overzicht op de verschillende fases van de renovatie kunt u mogelijke moeilijkheden makkelijker het hoofd bieden. Als één fase meer tijd in beslag neemt dan voorzien, kunt u tijdig de betrokken personen voor de volgende fase inlichten. Communiceer dus duidelijk met iedereen die bij de verbouwingen is betrokken, om te vermijden dat het budget onder druk komt te staan, of de voorziene deadlines niet gehaald kunnen worden. Spreek die deadlines zeker af! Leg ze vast in een contract, en voorzie eventueel vertragingsclausules. Zo beschermt u uzelf, en uw budget.

Doet u veel zelf? Ook dan is een planning essentieel. U bepaalt zelf het tempo om de verbouwingen af te werken, maar u wilt waarschijnlijk zo snel mogelijk alles in orde hebben. Dat betekent dat uw avonden, weekends en vakanties er voor (on)bepaalde tijd heel anders zullen uitzien. Sommige werken hebben ook een grote impact. Dat betekent dat u het soms zult moeten zien te redden met een (uiterst) minimum aan comfort. Probeer dus zeker niet te veel hooi op uw vork te nemen. Om uw stressniveau en uw sociaal leven in balans te houden, kunt u dus best meteen aan de slag met uw planningpuzzel.

Als u bovenstaande tips doorlopen hebt, hebt u al een grote stap richting renovatie gezet. Klaar om het avontuur aan te gaan?