HomeSleutelmomentenScheidenWoonsituatie en leningen
Scheiden

Woonsituatie en leningen

Nu jullie uit elkaar gaan, zullen jullie de woonsituatie moeten aanpakken. Daarbij zijn er twee heel verschillende scenario’s:

1. Jullie huurden samen een woning

Neem contact op met de huisbaas om de huurovereenkomst op naam te laten zetten van de persoon die blijft. De eigenaar moet hiermee wel akkoord gaan. Jullie kunnen natuurlijk ook de huur opzeggen als jullie allebei willen vertrekken. Opgelet als jullie wettelijk samenwoonden of gehuwd waren: zolang het einde van het samenwonen of de scheiding niet is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, blijven jullie allebei aansprakelijk voor de huur en de kosten.

2. Jullie kochten samen een woning

Normaal gezien kan geen van jullie beiden de gezinswoning verkopen zonder de toestemming van de andere. Vraag sowieso advies aan uw notaris of advocaat zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Als jullie samen een lening aangingen voor de aankoop van de woning, geldt het basisprincipe dat jullie hiervoor samen hoofdelijk aansprakelijk blijven. Als u of uw ex-partner niet betaalt, kunnen jullie allebei in de problemen komen. Vraag raad en win zo veel mogelijk informatie in zodat u de beste beslissing kunt nemen.

Verder zijn dit globaal genomen de mogelijkheden:

  • Jullie verkopen de woning. Zo zorgen jullie voor een vervroegde terugbetaling van het volledige bedrag. Vraag advies in uw kantoor over de procedures, voorwaarden en mogelijke kosten die hiermee gepaard gaan.
  • Eén van beiden houdt de woning. De partner die blijft koopt de partner die vertrekt dan uit. Dat vraagt meteen om een herschikking van de hypothecaire lening. Vraag advies in uw kantoor over de procedures, voorwaarden en mogelijke kosten die hiermee gepaard gaan.
  • Jullie betalen de lening samen verder af tot de lening afloopt. Er verandert dan eigenlijk niets en jullie blijven allebei hoofdelijk aansprakelijk. Goede afspraken en een goede verstandjouding zijn hiervoor uiteraard essentieel.

Jullie willen vervroegd terugbetalen, maar jullie financiën zijn daarvoor ontoereikend? Ga langs bij uw bank. In sommige gevallen kan de bank u of uw ex onder bepaalde voorwaarden een nieuwe lening toekennen. Opgelet: vooraleer de bank uw woonlening kan wijzigen, moet uw echtscheiding definitief zijn. Dit geldt ook als u wettelijk samenwoont en uit elkaar gaat. Het moet dus opgenomen zijn in de registers van de burgerlijke stand van uw gemeente.

Denk ook aan de volgende zaken als jullie over gaan tot verkoop van de woning:

  • De schuldsaldoverzekering: De mogelijkheden en gevolgen voor de schuldsaldoverzekering zijn erg uiteenlopend. We raden u aan dit te bespreken met de bank of verzekeraar waar u de schuldsaldoverzekering hebt afgesloten.
  • De premies: Kregen jullie premies of andere voordelen bij de aankoop van jullie woning? Vraag uw notaris of advocaat naar de mogelijke gevolgen als jullie verkopen.
  • Brandverzekering en familiale verzekering: U verlaat de gezinswoning, uw ex verhuist, of jullie vertrekken allebei? Zorg ervoor dat u goed beschermd blijft en laat uw verzekeringen herbekijken in functie van uzelf en uw kinderen. Denk daarbij zeker aan onder andere de risico’s op brand, de burgerlijke aansprakelijkheid en de waarborg rechtsbijstand.

Neem zo snel mogelijk contact op met uw bank. Denk alvast na over wat u wilt doen. Zeker als u van plan bent eigen stekje te kopen.

Andere leningen

Jullie blijven allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de terugbetaling van elke lening die jullie samen aangingen, zelfs nadat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dat betekent dat het totaalbedrag van de resterende schulden bij allebei kan worden teruggevraagd. Bovendien verbiedt de wet op het consumentenkrediet elke wijziging (bv. het leenbedrag, waarborg) aan een bestaand kredietcontract, zelfs al wordt die in gemeenschappelijk akkoord gevraagd. Dat wil zeggen dat er voor elke aanpassing een nieuw contract moet worden opgesteld.