HomeSleutelmomentenStart To WorkDenk al aan je pensioen
Start To Work

Denk al aan je pensioen

Net begonnen met werken en nu al aan je pensioen denken? Dat is helemaal niet voorbarig, gewoon vooruitziend!

Dat het dagelijkse leven niet meteen goedkoop is, hoeft nauwelijks gezegd te worden. Dat geldt eens te meer voor gepensioneerden. Zij moeten het immers met beduidend minder stellen dan tijdens hun leven als werkende mens. Hoeveel het precies is, hangt af van de volgende factoren:

  • Wettelijk pensioen: volgens cijfers van de OESO bedraagt het wettelijke pensioen van een Belgische werknemer gemiddeld 63,70% van zijn laatste nettoloon. Concreet betekent dat dat een werknemer in loondienst gemiddeld 1.100 euro bruto krijgt. Voor een zelfstandige is dat 900 euro bruto. Hoeveel je effectief ontvangt, hangt af van het aantal jaren dat je gewerkt hebt, het bedrag van de lonen die je ontving en je statuut (arbeider, bediende, ambtenaar).
  • Aanvullend pensioen: sommige werkgevers bieden een pensioenspaarplan aan als extralegaal voordeel (vaak onder de noemer groepsverzekering). Dat geldt dus niet voor iedereen. Behoort het niet tot je salarispakket? Het kan verstandig zijn om even bij je werkgever na te gaan wat mogelijk zou zijn. Neem dat zeker mee in je onderhandelingen bij eventuele toekomstige jobs. Ben je zelfstandig? Ook jij kunt intekenen op een aanvullend pensioen. Informeer je hierover.

Wil je weten hoeveel je uitkering ruwweg zou bedragen? Je kunt online een simulatie maken om je nieuwsgierigheid te bevredigen.

Geschrokken van bovenstaande cijfers? Je hoeft niet te panikeren. Je kunt er namelijk zelf eenvoudig voor zorgen dat je levensstandaard niet drastisch naar beneden gaat na je pensioen. Via individueel pensioensparen kan je een kapitaal voor je pensioen opbouwen én profiteer je tegelijk van mooie belastingvoordelen.