HomeSleutelmomentenStart To WorkEerste job, eerste loon
Start To Work

Eerste job, eerste loon

Begin je net aan je eerste job? Proficiat! Heb je al stilgestaan bij de afhandeling van jouw binnenkort welverdiende centjes?

Sluit een zichtrekening af waarop je loon gestort kan worden. Zo is jouw geld onmiddellijk en in alle veiligheid beschikbaar. Zorg er ook voor dat je je loonbrief begrijpt. Weet wat er afgehouden wordt voor en door de staat. En hoeveel je netto overhoudt. Dat maakt je budgetbeheer en je prille passen in de wereld van de belastingen een stuk eenvoudiger.

Ben je nog op zoek naar werk? Of sta je op het punt om een beslissing te nemen? Hou dan zeker volgende tips in gedachte:

  • Ken je marktwaarde en durf te onderhandelen: zoek even op welk loon mensen met jouw profiel verdienen. Een gesprek goed voorbereid aangaan is al het halve werk! Durf dan ook te onderhandelen over je loon en leg je niet zomaar neer bij het eerste aanbod. Stel voor jezelf een minimum op en ga er niet onder. Mik ook niet te hoog, blijf realistisch met je eisen. Denk in brutoloon en niet in netto.
  • Pols naar extralegale voordelen: misschien is het loon dat je krijgt niet helemaal wat je wilde, maar wordt dat ruimschoots gecompenseerd door extra voordelen. De mogelijkheden die werkgevers bieden zijn legio: gsm, auto, ecocheques, maaltijdcheques,… Wees niet te bedeesd om ernaar te vragen.
  • Leg alles contractueel vast: neem het zekere voor het onzekere en laat alles wat overeengekomen werd ook zwart op wit zetten. Startdatum, werkplek, werkregime (voltijds of deeltijds), proefperiode, werkuren, aantal vakantiedagen, extralegale voordelen… Laat ook vastleggen wanneer je je loon uitbetaald krijgt. Zo krijg je meer zekerheid. En meer controle over hoe je je maandelijkse budget beheert.

Meer tips? Lees onze blog of informeer je uitvoerig via een van de talloze jobsites.