HomeSleutelmomentenStart To WorkWeg uit het ouderlijke nest
Start To Work

Weg uit het ouderlijke nest

Op een bepaald moment is het tijd om het ouderlijke nest vaarwel te zeggen. Huren of kopen? Alleen of met twee (of meer)? Stad of dorp? Wat je ook kiest, Record Bank helpt je graag op weg om je eigen stek te vinden.

Als je verhuist, moet je naast familie en vrienden een aantal instanties op de hoogte brengen van je nieuwe adres:

 • De gemeente waar je gaat wonen: zorg ervoor dat de gegevens op je identiteitskaart correct en up-to-date zijn. Doe dat zodra je in je nieuwe woning ingetrokken bent.
 • Je werkgever
 • Je bank
 • Je ziekenfonds
 • bpost: als je van bij je ouders uitvliegt, kunnen zij jouw post doorsturen. Als dat niet zo is, beroep je je beter op de dames en heren van de postverdeling.

De kans is groot dat je eerst een woning huurt. Zorg dan  dat volgende zaken duidelijk vastgelegd worden in een huurovereenkomst:

 • Duur van de overeenkomst: sommige verhuurders hanteren het 3/6/9-systeem, waarbij er in schijven van drie jaar wordt gedacht met automatische verlenging. Sommigen werken dan weer jaarlijks. Weet wat je wilt en wees daar ook duidelijk in naar de verhuurder toe. Leg ook vast wat de opzegtermijn is en of er bepaalde boetes aan vasthangen als je die niet respecteert.
 • Waarborg: vaak wordt er een bepaalde som gevraagd die als waarborg vastgezet wordt. Om bepaalde schadegevallen te dekken of vroegtijdig vertrek te compenseren. Onderhandel over die som. En maak duidelijke afspraken over het vastzetten ervan.
 • Plaatsbeschrijving: laat een plaatsbeschrijving opmaken door een neutrale partij. Onderteken ze samen met de verhuurder. Zo kan er bij je vertrek geen discussie zijn over mogelijke schadegevallen.
 • Onderhoud & verzekeringen: laat duidelijk aangeven welke gemeenschappelijke delen van het gebouw (als die er zijn) onderhouden moeten worden. Als dat door een derde partij gebeurt, laat dan duidelijk opnemen wat de bijkomende kosten daarvoor zijn en wat jouw bijdrage inhoudt. Bekijk of er zaken zijn waarvoor je zelf instaat voor het onderhoud, zoals bv. de verwarmingsketel. Daarnaast is je aansprakelijkheid bij brand verzekeren essentieel. Meestal verplichten verhuurders via het huurcontract dat je dat zelf moet doen.
 • Indexatie huurprijs: de indexatie is de jaarlijkse aanpassing van de huurprijs aan de kosten van het levensonderhoud. De aanpassing gebeurt één keer per jaar, op de verjaardag van het contract. De verhuurder kan ervoor kiezen om niet te indexeren, iets wat in de praktijk nauwelijks wordt gedaan.

Vergeet ook niet praktisch te denken. Zorg ervoor dat volgende zaken geregeld zijn voor je je intrek neemt in je nieuwe woning:

 • Water: je wilt je toch even kunnen opfrissen op het einde van je verhuisdag!
 • Energie: elektriciteit en gas zijn onontbeerlijk. Kijk en vergelijk voor je een leverancier kiest. Het kan je een hoop geld besparen!
 • Telecom: niet meteen een basisbehoefte, maar in deze moderne tijden toch geen overbodige luxe.

Je eigen vleugels uitslaan is helaas niet kosteloos. De eerste meubels, leuk behangpapier, verf, decoratiemateriaal… Het loopt al snel op. Een kleine persoonlijke lening kan je daarbij helpen!

Waag je de sprong en koop je meteen je eigen stekje? Hypothecaire leningen op maat zijn de specialiteit van Record Bank! Neem dus zeker een kijkje bij onze hypothecaire leningen.