Wonen

Ik ga bouwen

U hebt zin om het bouwavontuur aan te gaan? Volg dan zeker onze tips!

1. Stel een totaalbudget op

Om te weten wat en waar u kunt bouwen, moet u natuurlijk weten hoeveel u kunt spenderen. Hoeveel hebt u bij elkaar gespaard? Krijgt u eventueel financiële steun van uw ouders? Bezit u al een ander pand dat meegenomen kan worden in uw financiële constructie? Komt u in aanmerking voor een hypothecaire lening? En zo ja, hoeveel bedraagt die? Die elementen leiden u naar het maximumbedrag dat u kunt spenderen aan uw nieuwbouw.

2. Maak een gedetailleerde kostenraming op

Een fiks deel van uw totaalbudget zal naar uw nieuwbouw gaan. Om te weten hoeveel precies, zult u eerst een aantal onvermijdelijke uitgaven van uw budget moeten aftrekken:

 • De prijs van de grond, met inbegrip van de notariskosten (+ btw) en de registratierechten. Gezien de hoge prijs van de gronden, speelt de keuze van de gemeente een belangrijke rol.
 • De bedragen voor de aansluiting van de nutsvoorzieningen (elektriciteit, gas, water, riolering, televisie, internet...). Dat kan al snel oplopen tot 5.000 euro!
 • Erelonen van de architect, ingenieur, veiligheidscoördinator en EPB-verslaggever.

Een gedetailleerd overzicht vindt u hier.

Het overblijvende bedrag kunt u aan het huis zelf spenderen. Deel het door 1,21 en u hebt een realistisch beeld van de kostprijs van het huis, exclusief btw.

3. Probeer zo veel mogelijk te beknibbelen op en te spreiden in uw kosten

Denk vooral na over de volgende zaken.

 1. Doe-het-zelf: meestal vormen de werkuren het grootste deel van de kostprijs. Hoe meer loonuren u kunt besparen, hoe beter.
 2. Stevige basis: als u een grond wilt kopen, kunt u best rekening houden met de draagkracht ervan. Als u twijfelt, laat dan een grondboring doen. De fundering (en de prijs ervan) wordt op basis daarvan aangepast.
 3. Bouw hoger: wanneer u dezelfde oppervlakte over verschillende verdiepingen spreidt, daalt uw prijs per vierkante meter drastisch. Als u bijvoorbeeld een laagbouw van 100 m² neemt, hebt u 1 m² bewoonbare oppervlakte per vierkante meter fundering en per vierkante meter dakoppervlakte. Als u een woning met twee verdiepingen hebt, met op het gelijkvloers 50 m² en op de 1ste verdieping ook 50 m², is de prijs per vierkante meter voordeliger.
 4. Investeer in energiezuinigheid (maar overdrijf niet): er zijn allerhande duurzame technieken die uw energieverbruik naar omlaag kunnen brengen. Het nadeel van die technieken is dat ze vaak een dure kostprijs hebben en zich niet altijd laten terugverdienen. Sommige installaties zijn zelfs vaak na een 15-tal jaar al verouderd. Slim en geïnformeerd kiezen is de boodschap!
 5. Hou de constructie eenvoudig: hoe meer hoekjes en kantjes uw woning bevat, hoe duurder uw woning zal uitkomen wegens meer materialen en meer werkuren om ze te realiseren.
 6. Benut de indeling optimaal: hou rekening met circulatieruimtes en optimaliseer ze. Met een rechte trap verliest u bijvoorbeeld meer circulatieruimte dan met een draaitrap.
 7. Bespaar op afwerking: kies bijvoorbeeld tijdelijk voor een goedkopere afwerking. Eens u meer budget hebt opgebouwd, kunt u die vervangen door een duurder design. Of bespaar door bepaalde ruimtes nog niet meteen af te werken, maar pas later als u ze nodig hebt.
 8. Hebt u een kelder en garage nodig? Die beknibbelen alleen op uw beschikbare bouwoppervlakte. Als u voor een garage gaat, moet ze dan per sé ingesloten zijn in de woning? Of kan ze ook apart staan?
 9. Ga voor halfopen of gesloten: de prijs van de bouwgrond bepaalt mee het budget van uw woning. Omdat bouwgronden almaar schaarser en kleiner worden, is het vaak goedkoper om halfopen of gesloten te bouwen.
 10. Premies en subsidies: afhankelijk van uw woonplaatsbestaat de mogelijkheid om allerlei subsidies te krijgen. Informeer u en probeer er het maximum uit te halen.

Klaar om het bouwavontuur aan te gaan? Kijk dan zeker even wat Record Bank u te bieden heeft!