HomeSleutelmomentenWonenIk koop een bestaande woning
Wonen

Ik koop een bestaande woning

Voor u begint te zoeken naar een nestje dat bij u past, gaat u beter eerst op zoek naar het budget dat bij u past. Zo weet u welke panden in aanmerking komen…en vermijdt u dat u budgettair te hoog mikt.

U kunt online heel wat simulaties maken. Even langsgaan bij uw bankier zal u ook al meteen een goede indicatie geven van wat kan en niet kan.

Zodra u weet binnen welke budgetgrenzen u moet blijven, kunt u de immomarkt onveilig maken. Spring daarbij niet zomaar op de eerste aanbieding die u ziet! Neem uw tijd, kijk en vergelijk. Ga huizen bezichtigen. Laat u daarbij niet te veel beïnvloeden door uw eerste indruk. Iets interessants gezien? Met een gemiddelde Belgische huizenleeftijd van meer dan 50 jaar is het een goed idee om de woning grondig door te lichten. De beste manier om dat te doen is meermaals naar de woning te gaan kijken. Doe dat zeker één keer in het gezelschap van een architect of iemand die beroepsmatig met bouwen en verbouwen bezig is. Een expert zal sneller zien of er vochtige muren, slechte funderingen, condensatieproblemen, onstabiele vloeren, slechte isolatie of andere problemen te bespeuren zijn. Zo is de kans toch aanzienlijk kleiner dat u voor verrassingen komt te staan. Stel uzelf ook volgende vragen: hoe laag ligt het energieprestatiecertificaat (EPC)? Beschikt de woning over alle nodige vergunningen? Wat is de afstand tot het centrum, werk en school? Waar ligt het zuiden, komt er veel zonlicht binnen?

Bevalt de woning u? Begin dan niet onmiddellijk te onderhandelen over de prijs, maar laat het allemaal even bezinken. Komt u tot de conclusie dat het echt iets voor u is? Dan kunt u beginnen te onderhandelen over de prijs en een bod doen op de woning. Hou daarbij zeker rekening met de extra kosten die bovenop de effectieve aankoopprijs komen, zoals de registratierechten, aktekosten en het ereloon voor de notaris.

Een mogelijkheid is de woning onder voorbehoud te kopen. Dat wil zeggen dat u een aantal voorwaarden laat opnemen in de ‘voorlopige overeenkomst’ die u de mogelijkheid geven om nog van de koop af te zien. Eén van de meest voorkomende is de voorwaarde dat uw hypothecaire lening rond is voor een bepaalde datum. Lukt dat niet, dan kunt u afzien van de koop.

Hebt u uw droomwoning al gevonden? Kijk dan zeker even wat Record Bank u te bieden heeft!